Woonbond tegen het overboord gooien puntenstelsel

Woonbond tegen overboord gooien puntenstelsel

De Woonbond is fel tegen het overboord gooien van het puntenstelsel dat de maximum huurprijs bepaalt. Op verzoek van minister Blok berekende het Economisch instituut voor de Bouw (EIB)) het effect van het afschaffen van het puntensysteem voor tot huurwoningen omgebouwde lege kantoorpanden. Dit betekent niet alleen een ernstige aantasting van de huurbescherming, nu blijkt dat het ook amper extra woningen oplevert.

Er is ook gekeken naar de effecten van het niet laten gelden van de verhuurdersheffing voor dit type woningen. De voorstellen komen uit een motie van de Tweede Kamerfracties van de PvdA en de VVD en werden door andere Kamerfracties met scepsis beoordeeld. De maatregelen leveren hooguit 550 woningen per jaar op, waarvan een belangrijk deel komt doordat er geen verhuurdersheffing over deze woningen wordt betaald. De Woonbond is voorstander van het ombouwen van kantoorpanden tot huurwoningen, maar dat kan prima zonder het puntenstelsel voor deze groep huurders overboord te gooien. Dit levert amper extra woningen op en legt een bom onder de huurbescherming. Stelt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond.

Op deze manier komen mensen noodgedwongen in een snel omgebouwde woning terecht, zonder dat de prijs-kwaliteit verhouding wettelijk gewaarborgd is, aldus Paping. Woningzoekenden die de woningen in omgebouwde kantoorpanden gaan huren zijn gewoon huurders, en horen dezelfde rechten te hebben als andere huurders. Het is absurd om deze groep niet dezelfde wettelijke bescherming tegen gigantische huurprijzen te geven. Volgens de Woonbond toont het rapport aan dat het uitsluiten van deze woningen van het puntensysteem, vrijwel niets oplevert.

Wel helpt een vrijstelling voor de verhuurdersheffing, als die niet leidt tot een hogere heffing op andere huurwoningen. De woonbond is voor het afschaffen van de verhuurdersheffing, en het invoeren van een investeringsplicht voor verhuurders. Paping:  In plaats van een heffing te betalen aan het Rijk, moeten verhuurders dan betaalbare huurwoningen bouwen. Dat zet pas echt zoden aan de dijk.

Actiedag voor meer banen

Actiedag voor meer koopkracht

Vrijdag, 1 mei 2015, organiseerde de FNV een actiedag ‘Koopkracht en echte Banen’. De stijgende huren hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een grote aantasting van de koopkracht van huurders. De Woonbond steunt daarom de oproep van de FNV en was ook aanwezig op de actiedag.

De huren stegen de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna tien procent. De Woonbond maakt zich dan ook ernstige zorgen over de koopkracht bij veel huurders

‘Een steeds groter deel van het inkomen gaat naar het betalen van de huur.’ Zegt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond. ‘Huurders zitten financieel in de knel.’ Eerder dit jaar stelde FNV-voorzitter Ton Heerts, tijdens een manifestatie in januari, ook al dat de koopkracht van werknemers die in een huurhuis wonen ernstig is aangetast door de huurstijgingen. Heerts: “Wij voeren campagne voor meer koopkracht. Dat betekent ook stoppen met die steeds maar doorgaande huurverhogingen, waardoor mensen soms al meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan wonen.”

De FNV en de Nederlandse Woonbond waarschuwen al jaren voor de dramatische gevolgen van het huurbeleid. Jaarlijks vreet de huurverhoging voor lagere inkomens ongeveer 1% koopkracht op.

Archieven

mei 2015
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Bezoekers

200140
Total Visitors